Infrarood thermografie

Thermografie

oo

Thermografie is een techniek waarbij een camera wordt gebruikt die infrarood beelden en -metingen maakt om de thermische energie die een voorwerp uitstraalt ‘te zien’ en te meten. Thermische energie of infrarood energie is licht dat niet zichtbaar is omdat de golflengte ervan te lang is om door het menselijk oog te worden gezien. Het is dat deel van het elektromagnetische spectrum dat we waarnemen als warmte. Anders dan zichtbaar licht, straalt in de infraroodwereld alles dat warmer is dan het absolute nulpunt warmte uit. Zelfs erg koude voorwerpen zoals ijsblokjes hebben infrarood stralen. Hoe hoger de temperatuur van een voorwerp, hoe groter de uitgezonden infrarood straling. Dankzij infrarood kunnen we zien wat onze ogen niet kunnen zien.

pp

Infrarood thermografie wordt daarom gebruikt voor het beoordelen van de applicatie van isolatie en de aanwezigheid van koudebruggen en luchtlekken. Indien delen van de isolatie niet goed zijn aangebracht of gebreken vertonen, resulteert dit in een hogere temperatuur van het buitenoppervlak van de gevel. Door middel van infrarood thermografie kan een contactloos beeld worden gevormd van deze temperatuursverschillen van het buitenoppervlak en dus van mogelijke gebreken.

Contactloos

toestel

Ook is het mogelijk van binnenuit contactloos een beeld te maken. Koudebruggen of luchtlekkages resulteren dan in een plaatselijk lagere temperatuur van het binnenoppervlak.

Elk object zendt warmtestralen uit naar zijn omgeving. De hoeveelheid uitgezonden stralingen is afhankelijk van de temperatuur van het betreffende object. Hoe hoger de temperatuur van het object, des te meer warmtestraling er wordt uitgezonden. Een infraroodcamera kan deze straling al waarnemen als deze zeer gering is. De verschillen in temperatuur worden zichtbaar op een beeldscherm. Hierbij zijn de oppervlaktedelen met de hoogste temperatuur in rood of, indien deze buiten het ingestelde temperatuurbereik vallen, in wit weergegeven. De oppervlaktedelen met een laagste temperatuur zijn in violet of, indien deze buiten het temperatuurbereik vallen, in zwart weergegeven. Voor de tussenliggende waarden verlopen de kleuren volgens het kleurenspectrum van zichtbaar licht. Afhankelijk van de instelling van de apparatuur kunnen nog temperatuurverschillen van 0,1 °C worden waargenomen.

0
THEMOGRAFISCHE ONDERZOEKEN
0
VERSCHILLENDE LANDEN
0
LUCHTLEKKEN OPGESPOORD
0
GEVELTHERMOGRAFIËN

INFRAROOD ONDERZOEK

Het werken met een warmtebeeldcamera heeft tal van voordelen.

  • In één oogopslag koudebruggen vaststellen
  • Na-isolatie spouwmuren controleren
  • Luchtlekken opsporen

Infrarood thermografie kan tijdens elke bouwfase ingezet worden. Ook hier kan je best proactief aan het werk gaan.

De prijs is afhankelijk van de opdracht. Maar tijdens onze blowerDoor metingen sporen wij gratis de luchtlekken voor u op. Deze opties wordt u steeds gratis aangeboden.